Внутрішній аудит у Румунії та в Україні: порівняльний аспект

Автор(и)

  • Ізабелла Лукуш-Капраш
  • Моніка Віолета Ахім
  • Раду Поп

Анотація

Метою статті є аналіз ролей та відповідальності внутрішнього аудиту в Румунії та Україні. Досліджено 28 румунських та українських компаній у фінансовому секторі. У Румунії та Україні важливо встановити та запровадити стандарти та практику для належного функціонування організацій. Внутрішній аудитор є ключовим елементом процесу корпоративного управління, надаючи рекомендації щодо процесів управління ризиками, управління та внутрішнього контролю. У дослідженні аналізується функція внутрішнього аудиту, ролі та обов’язки внутрішнього аудитора, такі, як допомога керівництву, забезпечення дотримання кодексу корпоративного управління, законодавства, правил і процедур, що застосовуються до суб’єкта господарювання, оцінювання ефективності всіх операцій суб’єкта господарювання, моніторинг системи управління ризиками, перевірка фінансової та бухгалтерської звітності та виконання тимчасових місій внутрішнього аудиту. Результати свідчать про значний відсоток існування
відділів внутрішнього аудиту в обох країнах та підвищений інтерес до діяльності моніторингу системи управління ризиками. Слабкою стороною є те, що в обох країнах спостерігається відсутність контролю за всіма операціями всередині підприємства з боку відділу внутрішнього аудиту. В Україні зростає занепокоєння щодо дотримання правової бази та внутрішніх правил компаній, але Румунія представляє дещо більший ступінь зацікавленості в інших аналізованих видах діяльності. Обидві країни виявили великий інтерес до виявлення конвергентних елементів у практиці внутрішнього аудиту, і результати показують орієнтовану на прогрес тенденцію як для румунських, так і для українських компаній.


Ключові слова: внутрішній аудитор, фінансовий сектор, корпоративне управління, система внутрішнього контролю, управління ризиками, ефективність аудиту.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-29