Політична репрезентація етнічних угорців у Словаччині в період демократичної трансформації: стан, тренди, виклики (публікується словацькою мовою)

Автор(и)

  • Григорій Месежников

Анотація

Словацька Республіка – держава зі значною часткою національних меншин у загальній чисельності населення країни. Найчисленніша меншість – угорська. Її політична репрезентація, сформована після падіння комуністичного режиму і відновлення демократії, є невід'ємною частиною демократичного політичного процесу протягом трьох десятиліть, проте після парламентських виборів у лютому 2020 року громадяни Словаччини угорської національності втратили своє автентичне представництво в парламенті через надмірну фрагментацію угорського сегмента словацької партійної системи і нездатність представників політичних формувань, що спираються на підтримку виборців угорського походження, подолати її.
Автор аналізує діяльність угорських партій у Словаччині в 1990-2020 рр. і фактори, що впливають на їх політичну вагу в контексті загального становища угорської національної меншини, розглядає процес формування і розвитку угорської політичної сцени в Словацькій Республіці. У статті проаналізовано результати угорських партій на парламентських, муніципальних і регіональних виборах, а також на виборах до Європейського парламенту, їх контексти і наслідки.
Ключові слова: Словаччина, внутрішня політика, угорська національна меншина, етнічний фактор у політиці, угорські політичні партії в Словаччині, вибори.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-08