Розвиток туристичної галузі як елемент транскордонного співробітництва країн Карпатського регіону

Автор(и)

  • Віталій Андрейко

Анотація

Статтю присвячено дослідженню основних принципів діяльності, розвитку туристичної галузі та туристичної інфраструктури, організації взаємодії між органами державної влади і громадськістю, які в сучасних умовах створюють основу для активізації транскордонного співробітництва (далі – ТКС) як одного з інструментів розвитку громад і регіонів України з країнами Карпатського регіону. Наголошено на значенні Карпатського єврорегіону як однієї з перших транскордонних організацій, створеної на території України. Володіючи значним природним, рекреаційним та історико-культурним потенціалом, туризм виходить на одне з перших місць у співпраці країн. Також відзначено, що розвиток транскордонного, а також міжрегіонального туристичного співробітництва на західному кордоні України доречно розглядати як один з рушійних факторів подальшої імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС та її практичної реалізації. Така співпраця сприятиме посиленню позитивного ефекту від євроінтеграції та розширенню кола її стейкхолдерів. Окремо варто підкреслити, що актуальність дослідження зазначених процесів посилюється також з огляду на російську агресію проти України – транскордонні можливості інших регіонів нашої держави обмежені поточним станом зовнішньополітичних відносин, наслідком чого стало припинення діяльності та занепад низки єврорегіонів, де представлені східноукраїнські області, та неможливість використання останніми ТКС як інструменту регіонального розвитку. Обгрунтовано, що туристична діяльність є потужним генератором зростання економіки, зайнятості та надходжень до державного бюджету. В умовах тривалого економічного спаду та скорочення доходів громадян в Україні туристична сфера заслуговує на особливу увагу. Сподівання на відновлювальну для місцевої економіки функцію туризму посилюються з огляду на процеси децентралізації влади та посилення ролі територіальних громад.

У статті проаналізовано основні тези Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної програми розвитку транскордонного
співробітництва на 2021-2027 роки», де відзначено, що розвиток транскордонного співробітництва є важливим об’єктом сучасної регіональної політики та пріоритетом Політики сусідства Європейського Союзу.
Ключові слова: туристична галузь, туризм, транскордонне співробітництво, європейська та євроатлантична інтеграція, Карпатський регіон, Україна, країни Центральної та Східної Європи.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-29