Формування міжнародних науково-дослідницьких колективів для спільних досліджень проблем транскордонної співпраці у сфері вищої освіти (з досвіду УжНУ)

Автор(и)

  • Іван Артьомов
  • Людмила Середа
  • Світлана Зуб

Анотація

У статті окреслено базові аспекти досвіду УжНУ щодо формування міжнародних науково-дослідницьких колективів (МНДК) для спільних досліджень проблем транскордонної співпраці у сфері вищої освіти на основі практики щодо реалізації міжнародних проєктів НН інститутом євроінтеграційних досліджень протягом 2014-2021 рр. Здійснено огляд основних етапів створення МНДК та залучення до спільних досліджень науковців Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Казахстану, Національної академії педагогічних наук України тощо. На прикладах реалізації наукового проєкту за фінансуванням Вишеградського фонду 2014-2016 рр., першого року виконання проєкту за програмою Еразмус + «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку в Ужгородському національному університеті» 2020-2023 рр. розкрито механізми організаційно-координаційної діяльності з метою успішного інтегрування в європейський освітній і науковий простір, розроблення нових науковихпродуктів інноваційного характеру, таких, як Концепція інноваційного розвитку Ужгородського національного університету на 2015-2025 рр., Концепція наукового парку ДВНЗ «УжНУ» та інших. Ці розробки стануть базовою основою підготовки (за результатами виконання проєкту Жана Моне) Стратегії розвитку УжНУ на 2021-2031 рр. Визначено особливості моделі створення та організації роботи МНДК щодо дослідження проблематики університетського комплексу як центру розвитку регіональної системи неперервної освіти у містах і регіоні Закарпаття. Аргументовано бачення перспектив використання потенціалу МНДК, складових механізму поєднання теоретичних розробок з упровадженням у процесі їх апробації на базі НАПН України та на щорічних міжнародних виставках «Освіта і кар’єра» у м. Києві створених наукових продуктів.
Ключові слова: міжнародні наукові проєкти, Вишеградський фонд, Центр Жана Моне, міжнародні науково-дослідні колективи, університетський комплекс, неперервна освіта, Європейський Союз.

Опубліковано

2021-10-18