Місце української громади серед інших спільнот у Чеській Республіці

Автор(и)

  • Ганна Мелеганич

Анотація

У Чеській Республіці українці становлять одну з найбільших етнічних груп. Хоча живуть вони тут більше сотні років і, з одного боку, є представниками української національної меншини, але з іншого – найбільшою мігрантською групою, яка щороку збільшується. На початку 2021 року це вже більше двохсот тисяч людей за походженням з України, які тимчасово чи постійно проживають на території Чехії.
Моноетнічна Чехія на початку 90-х років стала приймати іммігрантів із різних країн світу у дедалі більших масштабах, і українці були однією з найчисельніших груп. Саме тому важливим є вивчення умов їх проживання, рівня інтеграції та включеності у життя суспільства. У статті розглянуто сучасну українську організовану громаду в Чехії, яка сформувалася за кілька хвиль еміграції, з’ясовано умови і обставини, за яких вона тут опинилася. Важливу роль для міграції українців до Чехії відігравали історичні, географічні, суспільно-політичні та освітні причини, які детально розглянуто у статті. Особливу увагу приділено діяльності громадських організацій, які вживають заходи на підтримку української самобутності, мови, культури, здійснюють підтримку юридичну, освітню чи суспільну. Статтю підготовлено у рамках дослідження за підтримки Міжнародного
Вишеградського фонду.
Ключові слова: українці, Чеська Республіка, національна меншина, мігранти, громадські організації, міграційна політика, етнонаціональна політика, громада.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-18